Tips til havearbejdet
11. maj 2017
Spar tid: Havearbejde – bid for bid
Omsider landede foråret i Danmark (troede vi... :) ! Slå vinduer og døre op, og lad os komme uden for og nyde solen.
Med foråret kommer også havearbejde. Nogle finder nærmest meditativ ro ved at fordybe sig i lugning, udplantning, beskæring osv. Andre ser det som et nødvendigt onde på vej mod at kunne nyde synet af en smuk have.
Uanset hvilken kategori, du tilhører, er det tid til at få arbejdshandskerne på og komme i gang!
Mere tid med familien
Og hvilken god anledning til familietid. Her kan alle kan være med uanset alder og størrelse, og der er opgaver nok helt frem til efteråret. Jubii!
Hellere mange små opgaver…
Et af de vigtigste tricks til at komme godt i gang er at inddele havearbejdet i mange små, overkommelige opgaver.
Hvis du (også) lider af overspringshandlinger, kender du sikkert følelsen af, at noget kan synes uoverkommeligt, endeløst eller træls. Vi udskyder med et naivt håb om, at andre gør det for os, eller at opgaven simpelthen forsvinder af sig selv. Det sker sjældent!
I stedet gælder det om at snyde hjernen til at tænke: ”Herregud, det tager jo kun 10 minutter.” At dele op i mindre bidder er altid løsningen.
Mange måder at inddele havearbejdet på
• Inddel haven i zoner: Hæk, højbede, frugtbuske, frugttræer, hortensiabedet… du ved bedst selv, hvordan jeres have kan inddeles.
• Inddel zoner i små bidder: Har I mange bede, skal de måske deles op i bed mod naboen, bed mod gavlen osv.
• Hvis du synes, det bliver for detaljeret, husk da på: Små skridt er ALTID bedre end ingen skridt!
• Del opgaverne imellem jer. Det er langt mere overskueligt at have tre små opgaver end at kigge på den samlede liste.
• Inddel i tidsintervaller: I dag bruger vi to x 45 minutter, eller hvad der nu passer jer.
Er du til lister og flueben?
Vi er nogle, der trives med at kunne se fremdrift i arbejdet. Hvis I laver en konkret liste med de forskellige haveopgaver og opdeler i små bidder, er der mulighed for at kunne sætte virkelig mange flueben i løbet af kort tid.
Match opgaver til børnenes alder
Husk på, at alle virkelig kan være med. Små børn kan vande, samle blade op, rive lidt i jorden. Mine tvillingedrenge på 11 år er mest motiverede for ’nedrivningsopgaver’, dvs. fældning, beskæring af store buske og træer og andet, hvor de virkelig kan se, at der sker noget.
Hvad synes dine børn er sjovt? Hvad motiverer dig mest?
Konkurrencer
Konkurrencelyst er en alle tiders motivation: Hvem bliver hurtigst færdig med sit bed? Hvem rykker flest mælkebøtter op på 20 minutter? Hvem kan lave det højeste bjerg af ukrudt?
Bed børnene om forslag til sjove konkurrencer.
Belønning
Eller brug belønninger. Når min søn skal tjene penge til et spil på pc’en, ringer han til farmor og hører, om de har noget havearbejde til ham. Sommetider får han en fast timepris, andre gange er der aflønning efter, hvor meget ukrudt han samler.
Gør det hyggeligt
Haven løber ingen vegne, så I behøver ikke blive færdige i dag eller i løbet af weekenden. Brug hellere nogle færre, men gode timer i haven, hvor I hygger jer sammen, end at forsøge at presse mest muligt ud af tiden. Vi vil gerne have børnene med til at hjælpe næste gang også!
De vigtige pauser
Hold pauser undervejs, gå på fælles havevandring, så I sammen kan nyde fremskridtene. Glem ikke forplejningen. Hos os er lækre snacks et vigtigt lokkemiddel. Hvad lokker hos jer?
Rigtig god fornøjelse i haven!